Zdrowe jedzenie w naszym domu
Chwilę po transformacji do Polski zaczęły przypływać nowości, doskonale znane w świecie zachodnim. Na pierwszy ogień poszły restauracje fast food, stanowiące rewolucję dla pracowników ciągle żyjących w biegu od spotkania do spotkania. Z czasem jednak do głosu zaczęły dochodzić inne rozwiązania, które można określić jako zdecydowanie zdrowsze.
Wszystko w pudełku
Wiele osób wzbraniających się przed wprowadzeniem zdrowych nawyków do swojego życia zasłania się przede wszystkim koniecznością spędzania czasu przed płytą grzewczą, z patelnią i garnkiem w ręku. Od kilku lat jest na to rozwiązanie, które dociera do wielu miejsc w całej Polsce. Dieta pudełkowa jeszcze jakiś czas temu była luksusem, na który mogli sobie pozwolić tylko ci, którzy mieszkali w największych miastach. Logistyka na całym świecie rozwinęła się tak bardzo, że w dzisiejszych czasach niemalże do każdego miejsca w naszym kraju, także do mniejszych miejscowości, możemy zamówić catering dietetyczny. Pruszcz Gdański, Kluczbork, Nowa Sól to tylko kilka lokalizacji, dzięki którym możemy połączyć ograniczenie czasu na gotowanie do zera ze zdrowymi, pożywnymi posiłkami.
W trosce o środowisko
Na pierwszy rzut oka mamy zaledwie kilka sposobów na zatroszczenie się o kwestie związane z szeroko pojętą ekologią. Należą do nich między innymi segregowanie śmieci oraz wykorzystywanie energii odnawialnej - w Polsce zazwyczaj słonecznej. Przy okazji wyboru naszej diety także możemy zatroszczyć się o środowisko. Niektóre z produktów, takie jak mięso, generują ogromne ilości wody oraz prądu do samego powstania. Coraz więcej osób decyduje się na zmianę diety nie tylko ze względu ideologicznych, a także pod kątem wzrostu świadomości. Ekologiczny sklep zdecydowanie częściej przewija się w rozmowach w domach oraz biurach, a zdrowa żywność gości na stołach w całym kraju.
Orientalne smaki
Azja kojarzy nam się z wieloma nieodkrytymi, nieznanymi zjawiskami kulturowymi. Można to także zauważyć przy okazji próbowania tamtejszej kuchni. Bardzo szerokie spektrum smaków zaczyna się od słodkich potraw, a kończy na najostrzejszych daniach na całym świecie. Trudno w tamtejszej kuchni o nudę, co możemy oczywiście zaimplementować do własnych przygotowań. Wystarczy kilka składników, które są nieodłączną częścią tamtejszego kuchni. Warto wyposażyć się w sos sojowy oraz imbir, do których można dodać ryż lub specjalny makaron ryżowy. Za tłuszcz może służyć olej rybny. Cena tych produktów nie jest przesadnie wygórowana, a dodatkowo można je również stosować do dań kuchni europejskiej.