Wino czerwone - co warto o nim wiedzieć

Wino czerwone - co warto o nim wiedzieć

Któż nie przepada za winem? Jest to jeden z najczęściej wybieranych alkoholi. Nie tylko ze względu na swój bogaty smak, jak i możliwość doboru rodzaju wina do danej okazji. Wszystko to sprawia, że jest to idealny trunek na przyjęcia, podczas kolacji ze znajomymi, randki czy oficjalnych spotkań biznesowych. Do wyboru pozostaje wiele wariantów wina, jednak te najpowszechniejsze to wino czerwone, białe i różowe. Tym razem skupimy się stricte na wersji czerwonej.

Wino czerwone - kiedy będzie dobrym wyborem?

Wino czerwone jest jedną z najczęściej wybieranych opcji. Pasuje do wielu potraw, jest bogate w smaku i naturalnie dostępne jest w wielu wariantach, takich jak wino czerwone półsłodkie, wytrawne, półwytrawne, słodkie... Dzięki temu każdy ma możliwość znaleźć dla siebie najlepszą opcję! Kiedy wino czerwone będzie najbardziej polecaną opcją? Na pewno podczas uroczystych kolacji. W ten sposób podkreśli się unikatowy charakter niejednej potrawy.

Do jakich potraw warto podawać wino czerwone?

Każdy rodzaj wina pasuje do innych potraw, co sprawia, że najpierw trzeba zorientować się, z czym łączyć dane wino, aby umiejętnie podbić smak tego, co się je. W takim razie, do czego pasować będzie wino czerwone? Czerwone wino najczęściej podawane jest do potraw mięsnych, nieco cięższych w smaku, choć oczywiście i w tym przypadku wiele zależy od tego czy jest to wino wytrawne czy słodkie. Ten typ wina dobrze komponować się będzie również z deserami, zwłaszcza tymi, które bazują na ciemnej czekoladzie. To podkreśli wykwintny smak deseru. Wino czerwone łączone jest również z dziczyzną i daniami z ciemnymi, gęstymi sosami. To też dobry kompan do spożywania grzybów i dań z ich udziałem.

Jak serwować wino czerwone?

Oczywiście bardzo ważne jest również umiejętne serwowanie. Wino czerwone w przeciwieństwie do swojego białego odpowiednika, nie wymaga długiego chłodzenia. Podawane może być w temperaturze pokojowej lub lekko, naprawdę delikatnie chłodne. Aby uzyskać taki efekt, najczęściej wystarczy umieścić wino w lodówce na 20-30 minut przed zaserwowaniem. Czerwone wino warto podawać w większych, pękatych kieliszkach, co umożliwi prawidłowe rozejście się smaków i aromatów. W przypadku wielu rodzajów wina czerwonego, kluczowe może okazać się jego dotlenianie. Wielu specjalistów zaleca więc otwarcie butelki nawet na godzinę przed serwowaniem. Zachowanie zalecanych zasad pozwoli rozkoszować się danym winem w pełnej krasie i naprawdę wyciągnąć z niego tylko to, co najlepsze! Warto o tym pamiętać.