Jak przygotować najlepszą carbonarę?

Jak przygotować najlepszą carbonarę?

Włoskie specjały od wielu lat królują w polskich domach. Bardzo często decydujemy się na zrobienie wyjątkowego makaronu, który dzięki dodatkom stanie się naprawdę pełnowartościowym posiłkiem. Zdecydowanie na pierwszym miejscu mamy popularne bolognese z mocnymi akcentami pomidorów. Coraz częściej jednak spotyka się pyszne spaghetti carbonara.

Szybko i pysznie w jednym

Największą zaletą makaronów, poza oczywiście ich wyjątkowym smakiem, jest łatwość w ich przygotowywaniu. W większości przypadków nie musimy wykorzystywać w tym celu piekarnika - wystarczy to, co możemy położyć na płytę grzewczą. Jakie akcesoria nam w tym pomogą? Z pewnością szybkowary i garnki, ale również odpowiednio duże patelnie. Przydadzą się one w momencie, w którym będziemy chcieli połączyć ugotowany makaron z przygotowanymi wcześniej składnikami. Bez cienia wątpliwości można stwierdzić, że zdecydowanie łatwiej przygotowuje się wszystkie dania kuchni włoskiej z dobrze dobranymi akcesoriami. Pamiętajcie jednak, że nawet minuta cierpliwości przy podgrzewaniu mięsa czy gotowaniu makaronu może sprawić, że nasze znośne danie zamieni się w absolutne arcydzieło.

Jakie mięso dobrać?

Na to pytanie nie da się odpowiedzieć jednoznacznie. W każdym domu, także na Półwyspie Apenińskim, jest to przedmiotem sporów oraz pewnych niedomówień. W Polsce najczęściej do tego celu stosuje się boczek, ale to nie jest jedyna możliwość. Istnieje opcja wrzucenia pokrojonych kawałków szynki, kiełbasy, a nawet kurczaka. Mięso ma nadać smaku całej potrawie i pewnego aromatu. Może jednak sprawić, że spaghetti będzie zbyt tłuste lub za mało wyraziste. Dlatego przy wykorzystywaniu odpowiedniego mięsa, warto zastanowić się nad dodatkami. Osoby lubujące się w carbonarze z kurczakiem powinny dodać uprzednio oliwę na patelnię, natomiast miłośnicy boczku nie powinni dodawać tłuszczu w ogóle przed przysmażeniem.

Pozostałe składniki

Jedynym pewnym składnikiem, poza mięsem, jest śmietana dodawana praktycznie na końcu tworzenia sosu. Podczas podsmażania sporo osób dodaje cebulę do kurczaka czy boczku, jednak nie jest ona aż tak niezbędna. Dalej powinniśmy zastanowić się, czy chcemy mieć gęsty, czy nieco bardziej rzadki sos. Miłośnicy pierwszej opcji mają dwie możliwości na zagęszczenie swojej carbonary. Tuż po dodaniu śmietany warto dorzucić jajko, aczkolwiek wtedy nie możemy mieć patelni na dużym ogniu - białko i żółtko mogą się zbyt gwałtowanie ściąć. Na samym końcu, już właściwie po wymieszaniu makaronu z sosem, warto dodać trochę startego sera.