Co możesz przygotować na patelni?

Co możesz przygotować na patelni?

Dania z patelni mogą być niesamowicie różnorodne. Tak naprawdę ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Nie musimy przecież kierować się żadnymi przepisami. Czasami wystarczy dobra intuicja i wyczucie smaku, aby stworzyć coś genialnego dla siebie, znajomych czy całej rodziny. Mamy świadomość, że na pewno chciałbyś poznać już dane specjały, zatem nie musisz długo czekać - sprawdź!

Od razu na myśl przychodzi nam wyśmienita jajecznica

Niby klasyczna potrawa, każdy ją zna, ale wbrew pozorom nie każdy potrafi zrobić ją znakomicie. Niezbędna okaże się choćby patelnia ceramiczna, która już sama w sobie będzie stanowiła formę wsparcia. W końcu chodzi nam o to, aby jajka nie przywierały do patelni, ponieważ ich zdjęcie staje się nieco kłopotliwe. Nie ma potrzeby dokładania sobie takich utrudnień. No dobrze, ale siła tkwi w dobrym przepisie. Po pierwsze, jajecznica zawsze smakuje lepiej na maśle, ale nie takim zwykłym, bo klarowanym. Pamiętaj, aby nie korzystać z tradycyjnego masła do smażenia, ponieważ jest ono zwyczajnie niezdrowe. Do tego dołóż szynkę, usmaż wcześniej pieczarki lub kurki. Dokładamy również szczypiorek bądź cebulkę i dopiero taka jajecznica może śmiało podbijać nasze kubki smakowe. Pieprz i sól w zupełności wystarczą w kwestii przypraw.

Dobrze wysmażone mięso w towarzystwie dodatków

Dotyczy to tak właściwie każdego rodzaju mięsa. Genialnie wysmażony stek, pierś z kurczaka, ale też indyk czy inny typ mięsiwa. Aby dobrze je wysmażyć, potrzebujemy właśnie patelni. Oczywiście wcześniej należy wszystko porządnie przyprawić, aby danie smakowało dobrze. Niekiedy można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu - i to dosłownie. Podczas smażenia możesz śmiało dorzucić ziemniaczki, warzywa, które przejdą smakiem oraz zapachem pochodzącym od mięska. Takie danie zyskuje spójną całość. Nie musisz więc martwić się o kolejne naczynia lub ich zmywanie. Wystarczy jedna, większa patelnia - zdecydowanie głębsza, aby otrzymać to, na czym Ci zależy.

Ponadto obecność genialnych naleśników

Kto nie kocha naleśników? Oczywiście możemy różnić się względem preferencji. Jedne osoby kochają klasyczny farsz pod postacią sera z cukrem, inni zaś jeszcze uwielbiają dżem. No i są też osoby, które wolą naleśniki wytrawne, choćby z  nadzieniem szpinakowym lub pieczarkowym. Ważne, aby Tobie smakowało. Właśnie wtedy warto postawić na patelnię dedykowaną naleśnikom. Jednak nie jest to oczywiście obowiązkowe - zwykła patelnia również da radę, natomiast pamiętaj, aby ta nie była zbyt głęboka. Inaczej placki mogą Ci zwyczajnie nie wyjść.